Podstawa prawna przekazania pracownikom posiłków/napojów profilaktycznych
Pracodawca ma obowiązek zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje, a pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych zapewnić, oprócz wody, inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników (zob. § 112 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy - Dz. U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.).
Ponadto, jak wynika z art. 232 Kodeksu pracy, pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rodzaje tych posiłków i napojów, przypadki i warunki ich wydawania oraz wymagania, jakie powinny spełniać, zostały określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279).
W świetle ww. rozporządzenia, pracodawca ma obowiązek zapewnić nieodpłatnie pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych:
- posiłki w formie jednego dania gorącego,
- napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.
Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1.000 kcal.
Warunki otrzymania posiłków i napojów profilaktycznych (§ 3 i 4 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów) |
|||||||||||||||||||
Posiłki profilaktyczne |
|
||||||||||||||||||
Napoje profilaktyczne |
|
Posiłki i napoje powinny być wydawane pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie. Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy. Z kolei napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej (zob. § 6 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).
Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje profilaktyczne oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. Jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa, to pracodawca dokonuje ww. ustaleń po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje profilaktyczne. Powinny być one zatem wydawane im w naturze. |
Może być jednak tak, że pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych. W takim przypadku może on zapewnić, w czasie pracy (zob. § 2 ust. 2 ww. rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów):
- korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych albo
- przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych od pracodawcy produktów.
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.Czas-Pracy.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM
Forum aktywnych księgowych
|