Pomniejszanie diety krajowej w razie zapewnienia bezpłatnego posiłku
Zgodnie z § 7 ust. 4 rozporządzenia w sprawie podróży służbowej, kwotę diety, o której mowa w § 7 ust. 1 (tj. 30 zł za dobę podróży), zmniejsza się o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia, przyjmując, że śniadanie i kolacja oznaczają pomniejszenie o 25% diety, a obiad o 50% diety. W związku z brzmieniem przytoczonej regulacji pojawiały się wątpliwości co do metodyki obliczenia kwoty zmniejszającej w przypadku, gdy pracownikowi - z uwagi na długość podróży służbowej - przysługuje 1/2 diety. Przyjęcie literalnej interpretacji § 7 ust. 1 i 4 ww. rozporządzenia oznaczałoby, że w każdym przypadku podstawą kwoty zmniejszającej byłaby pełna dieta, tj. 30 zł. Do takiej interpretacji przepisów skłoniło się Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w piśmie otrzymanym przez nasze Wydawnictwo w dniu 16 kwietnia 2013 r.:
"(...) w świetle przepisów § 7 rozporządzenia, dieta w czasie podróży krajowej jest przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia i wynosi 30 zł za dobę podróży (ust. 1). Należność z tytułu diet oblicza się za czas od rozpoczęcia podróży krajowej (wyjazdu) do powrotu (przyjazdu) po wykonaniu zadania służbowego, w sposób określony w ust. 2. Należność pracownika z tytułu diet ulega stosownemu zmniejszeniu bądź nie występuje, jeśli pracownik miał zapewnione bezpłatne wyżywienie podczas podróży służbowej. W przypadku (...) jeśli podróż służbowa trwała od 8 do 12 godzin, a pracownik miał zapewniony obiad, należność z tytułu diety nie występuje. Obliczona zgodnie z § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b) połowa diety (15 zł) podlega bowiem zmniejszeniu o koszt obiadu, tj. o 15 zł (50% z 30 zł = 15 zł). (...)"
Zgodnie ze stanowiskiem Ministerstwa, kwotę zmniejszającą w każdym przypadku (niezależnie od tego, jaka dieta faktycznie przysługuje pracownikowi w danej sytuacji) ustalamy od pełnej diety, tj. od 30 zł.
Przykład
Pracownikowi w trakcie krajowej podróży służbowej zapewniono bezpłatny obiad. Z uwagi na czas podróży (11 godzin) pracownikowi przysługiwało prawo do 1/2 diety (15 zł). Stosując ww. stanowisko Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, kwotę zmniejszającą należy ustalić od 30 zł. Dietę, zgodnie ze stanowiskiem resortu pracy, należy więc pomniejszyć o 15 zł (30 zł × 50%). Przy ostatecznym wyliczeniu diety daje to wynik zerowy (15 zł - 15 zł = 0 zł). W takim przypadku pracownik nie nabywa prawa do diety. |
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.PodatekDochodowy.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM
Forum aktywnych księgowych
|