Marnowanie żywności
Z końcem marca 2025 r. trzeba będzie złożyć roczne sprawozdanie o ilości marnowanej żywności za 2024 r. Do jego złożenia zobowiązani są przedsiębiorcy, którzy objęci są zakazem marnowania żywności, tzn. podmioty zobowiązane do zawarcia umów z organizacjami pozarządowymi dotyczących nieodpłatnego przekazywania niesprzedanej żywności.
Podmioty objęte obowiązkiem
Przepisy dotyczące marnowania żywności mają zastosowanie w odniesieniu do jednostek handlu (sklepy lub hurtownie) o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m2, w których przychód ze sprzedawanej żywności stanowi co najmniej 50% przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów. Przy ustalaniu powierzchni sprzedaży należy uwzględnić tę część ogólnodostępnej powierzchni obiektu handlowego stanowiącego całość techniczno-użytkową, przeznaczoną do sprzedaży detalicznej, w której odbywa się bezpośrednia sprzedaż towarów (bez wliczania do niej powierzchni usług i gastronomii oraz powierzchni pomocniczej, do której zalicza się powierzchnie magazynów, biur, komunikacji, ekspozycji wystawowej itp.).
Jeśli sprzedawca ma więcej niż jeden punkt sprzedaży, to te kryteria stosuje odrębnie dla każdego punktu.
Obowiązek sprawozdawczy
W sprawozdaniu trzeba zawrzeć dane o całkowitej masie marnowanej żywności w danym roku oraz wysokości należnej opłaty za marnowanie żywności. Składa się je do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej właściwego ze względu na teren województwa, w którym prowadzona jest działalność w zakresie sprzedaży żywności.
Wzór sprawozdania stanowi załącznik nr 1 do rozporządzenia Ministra Klimatu i Środowiska w sprawie wzoru sprawozdania o marnowanej żywności oraz wzoru zbiorczego sprawozdania o marnowanej żywności (Dz. U. z 2020 r. poz. 2246). Stawka opłaty wynosi 0,1 zł za 1 kg marnowanej żywności. Podstawę obliczenia opłaty stanowi 90% masy marnowanej żywności w kilogramach. Opłatę należy pomniejszyć o koszty, jakie poniesione zostały na kampanie edukacyjno-informacyjne czy na transport żywności do organizacji, z którą zawarta została umowa o współpracy. Termin na jej uregulowanie upływa z końcem kwietnia 2025 r. Opłaty nie trzeba wnosić, jeśli jej wartość nie przekroczy 300 zł.
Planowane zmiany
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowało projekt ustawy o zmianie ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (druk nr UD133 z wykazu RCL).
Celem nowelizacji jest ograniczenie marnowania żywności oraz zwiększenie przekazywania żywności przez sprzedawców do organizacji pozarządowych zajmujących się redystrybucją żywności dla potrzebujących. Impulsem do przygotowania nowych regulacji były informacje przekazywane przez inspekcje oraz organizacje pozarządowe na temat trudności z interpretacją i egzekwowaniem niektórych przepisów obecnie obowiązującej ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
Projekt zawiera m.in. doprecyzowanie definicji marnowania żywności.
Kolejna ze zmian dotyczy podniesienia stawki opłaty za marnowanie żywności z 10 gr/kg do 50 gr/kg. Taka zmiana ma przyczynić się do większego zaangażowania sprzedawców żywności do przeciwdziałania marnowaniu żywności i podjęcia działań zmierzających do przekazywania nieodpłatnie niesprzedanych produktów żywnościowych.
Projekt zakłada też wprowadzenie zmian w przepisach dotyczących kar pieniężnych, tj. zwiększenie kary za nieprawidłowości przy wnoszeniu opłaty za marnowanie żywności z "od 500 zł do 10.000 zł" na "od 5.000 zł do 15.000 zł". Natomiast za nieprzeprowadzenie kampanii edukacyjno-informacyjnej kara miałaby wynosić 5.000 zł.
Poza tym projekt przewiduje, w zakresie definicji sprzedawcy żywności, usunięcie kryterium dotyczącego uzyskania 50% przychodu ze sprzedaży żywności, ponieważ sprawia to dużo problemów przy egzekucji i staje się furtką dla sklepów do unikania ponoszenia odpowiedzialności za marnowanie żywności.
Miejsce odprowadzania opłaty
|
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.PoradyPodatkowe.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM
Forum aktywnych księgowych
|