Poczęstunek na spotkaniu z kontrahentem
Spółka z o.o. gościła przedstawicieli zagranicznego kontrahenta w związku z negocjacjami dotyczącymi przedłużenia długoterminowego kontraktu. Po zakończeniu negocjacji, które odbywały się w jej siedzibie, goście zostali zaproszeni na uroczystą kolację. Wydatek poniesiony na ten cel stanowił wykraczający poza zwyczajowo przyjęte normy wydatek reprezentacyjny. Czy i w jaki sposób spółka może nim obciążyć koszty podatkowe?
Z uregulowań zawartych w art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o pdop wynika, że kosztów podatkowych nie stanowią koszty reprezentacji - w szczególności poniesione na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych. Z tego względu spółka nie ma możliwości ujęcia w rachunku kosztowym wartości netto zakupionej usługi gastronomicznej w sytuacji, gdy nosi ona znamiona wydatku poniesionego na cele reprezentacyjne.
Powyższe nie dotyczy jednak nieodliczonego przy zakupie tej usługi VAT. Taki podatek obciąża koszty na zasadach ogólnych, czyli gdy wykazuje związek z działalnością firmy oraz uzyskiwanymi przychodami.
Co prawda podstawowa zasada wynikająca z ustawy o pdop wskazuje, że VAT nie stanowi kosztu podatkowego, jednak na zasadzie wyjątku w zakresie VAT naliczonego w art. 16 ust. 1 pkt 46 lit. a) ustawy o pdop ustawodawca dopuszcza obciążanie nim kosztów:
- jeżeli podatnik jest zwolniony od VAT lub nabył towary i usługi w celu wytworzenia albo odprzedaży towarów lub świadczenia usług zwolnionych z VAT,
- w tej części, w której zgodnie z przepisami o VAT podatnikowi nie przysługuje obniżenie kwoty lub zwrot różnicy VAT - pod warunkiem że VAT naliczony nie powiększa wartości środka trwałego lub wartości niematerialnej i prawnej.
Ponieważ w analizowanym przypadku spółka nie ma prawa do odliczenia podatku VAT naliczonego, to może ująć go w firmowych kosztach uzyskania przychodów. Na tę możliwość nie ma wpływu fakt, że koszt usługi gastronomicznej jako wydatek na reprezentację jest enumeratywnie wyłączony z tej kategorii podatkowej na podstawie art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o pdop. Spółka powinna jednak - aby uniknąć ewentualnego sporu z fiskusem - zadbać o solidne udokumentowanie kwestii nabycia usługi gastronomicznej w celu uzyskania przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła ich powstawania. W omawianej sytuacji pomocna w tym zakresie może być dokumentacja dotycząca przedłużenia przez spółkę kontraktu w wyniku odbytych negocjacji.
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.PodatekDochodowy.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM
Forum aktywnych księgowych
|