Sezonowy ogródek przed lokalem
W sezonie letnim duża część restauratorów decyduje się na zwiększenie liczby miejsc dla swoich klientów poprzez umieszczenie dodatkowych stolików i krzeseł przed lokalem w tzw. ogródkach gastronomicznych. Na co zwrócić uwagę, organizując takie miejsce? Czy trzeba uzyskać jakieś zgody przy ich tworzeniu?
Lokalizacja
Ogródek restauracyjny (gastronomiczny) powinien być związany z nieruchomością lokalową. Jednak pojawiają się regulacje, zgodnie z którymi nie jest to obowiązkowe. Przykładowo w Poznaniu przygotowano pakiet preferencyjnych zasad dotyczących lokalizacji ogródków gastronomicznych w pasie drogowym, który jest skierowany do właścicieli barów, kawiarni i restauracji. Przedsiębiorcy w niektórych przypadkach mają możliwość tworzenia takich miejsc nawet na miejscach parkingowych przed lokalami gastronomicznymi. Poza tym przewidziano możliwość organizacji tzw. satelitarnych ogródków dla lokali pozbawionych szans na lokalizację ogródka gastronomicznego bezpośrednio przed lokalem. Ta propozycja umożliwia umiejscowienie ogródka w pewnym oddaleniu od lokalu, we wskazanych przez restauratorów i zaakceptowanych przez Zarząd Dróg Miejskich miejscach, np. na przylegających skwerach. Natomiast we Wrocławiu postanowiono, że ogródek musi być związany z nieruchomością lokalową i może być zlokalizowany wyłącznie w bezpośrednim sąsiedztwie lokalu, którego jest przedłużeniem. Tym samym nie ma możliwości otwierania tzw. satelitarnych ogródków gastronomicznych w dowolnych, atrakcyjnych częściach Wrocławia przez lokale funkcjonujące pod określonym adresem.
Zgody i zezwolenia
Ustawienie przed lokalem ogródka gastronomicznego nie wymaga załatwiania formalności budowlanych.
W pierwszej kolejności restaurator powinien uzyskać prawo do korzystania z terenu, na którym planuje rozstawić ogródek restauracyjny. Jeżeli jest to miejsce, które stanowi jego własność, to nie ma żadnych obowiązków w tym zakresie. Natomiast jeśli lokal jest przedmiotem najmu, to należy sprawdzić, czy najemcy na podstawie zawartej umowy przysługuje prawo do korzystania z przyległego do lokalu terenu, na którym taki ogródek miałby zostać zlokalizowany. Konieczne może też być uzyskanie zgody zarządcy lub właściciela (w tym celu trzeba będzie zawrzeć umowę).
Jeżeli ogródek restauracyjny będzie usadowiony na pasie ruchu drogowego, np. na chodniku, to konieczna będzie wizyta w urzędzie miasta oraz u zarządcy drogi. Chodnik służy bowiem do ruchu pieszego i jest częścią pasa drogowego. W związku z tym trzeba będzie uzyskać zgodę na jego zajęcie. Wzór takiego zgłoszenia można znaleźć na stronie internetowej zarządcy. Standardowo wniosek o wydanie zezwolenia musi zawierać: imię i nazwisko oraz adres lub nazwę i siedzibę podmiotu występującego o zajęcie pasa drogowego, cel tego zajęcia, lokalizację i powierzchnię, planowany okres zajęcia pasa drogowego. Na stronie zarządcy dostępne są też zazwyczaj wykazy dokumentów, które należy załączyć. Co ważne, za zajęcie pasa zarządca pobiera opłatę w wysokości odpowiadającej iloczynowi zajętej powierzchni w m2, stawki opłaty za 1 m2 i liczby dni, w których pas będzie wykorzystywany. Stawka opłaty za każdy dzień jego zajęcia jest zależna od kategorii drogi, a także celu, na jaki zostaje zajęta. Zajęcie pasa drogowego bez zezwolenia zarządcy drogi, z przekroczeniem terminu zajęcia określonego w zezwoleniu czy o powierzchni większej niż określona w zezwoleniu skutkuje nałożeniem kary pieniężnej w wysokości 10-krotności właściwej opłaty pobieranej za wydanie zezwolenia.
Zasady organizacji
Zasady organizacji ogródków gastronomicznych, ich przestrzeni i wyposażenia zasadniczo określają uchwały poszczególnych rad gmin oraz zarządzenia wójtów, burmistrzów bądź prezydentów miast. Regułą jest, że rady gmin czy miast bardzo często wprowadzają ujednolicone zasady w zakresie wizualnym, np. w zakresie ujednolicenia modeli i kolorów parasoli, markiz czy ogrodzeń. Dlatego warto wcześniej zapoznać się z tymi regulacjami, aby tworzona przestrzeń spełniała te wymagania.
Meble | Charakteryzujące się wysokim standardem i odpowiednim dla obszaru stylem, stanowiące swoją elegancją i estetyką dopełnienie ulicy:
|
|||||||||||||||||||||||||||
Parasole |
|
|||||||||||||||||||||||||||
Ogrodzenie |
|
|||||||||||||||||||||||||||
Zieleń |
|
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.PoradyPodatkowe.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM
Forum aktywnych księgowych
|