Sprzedaż alkoholu w agroturystyce
Mam gospodarstwo agroturystyczne. Zastanawiam się nad dołączeniem do prowadzonej działalności usług gastronomii z alkoholem. Świadczone byłyby one w tym samym budynku co działalność agroturystyczna. Czy jest to dopuszczalne? Jeśli tak, to jakich formalności powinienem dopełnić?
W obowiązującym stanie prawnym brak jest przepisów, które zabraniałyby rolnikowi mającemu gospodarstwo agroturystyczne prowadzenia dodatkowo działalności w formie punktu gastronomicznego. Z tym że może to rodzić konieczność rejestracji działalności.
Zatem Czytelnik, aby móc w swojej agroturystyce prowadzić sprzedaż czy podawanie alkoholu, powinien wystąpić o zezwolenie (lub zezwolenia) w tym zakresie. Zasady sprzedaży alkoholu reguluje ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 2023 r. poz. 2151 ze zm.). Wyróżnia się trzy rodzaje zezwoleń na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych (w zależności od mocy alkoholu):
- do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo,
- powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa),
- powyżej 18% zawartości alkoholu.
Jeżeli Czytelnik chciałby mieć w ofercie wszystkie rodzaje alkoholi, to musi wystąpić o udzielenie mu wszystkich trzech rodzajów zezwoleń. Wniosek należy złożyć do wójta (burmistrza, prezydenta miasta) właściwego ze względu na lokalizację punktu sprzedaży. Warunkiem uzyskania zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży jest m.in. posiadanie tytułu prawnego do korzystania z lokalu stanowiącego punkt sprzedaży. Poza tym należy przedstawić decyzję właściwego państwowego inspektora sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu, o której mowa w art. 65 ust. 1 pkt 2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448). W większości przypadków wymagane jest również przedstawienie szkicu sytuacyjnego terenu obrazującego lokalizację punktu sprzedaży w terenie. Trzeba też dołączyć potwierdzenie wniesienia opłaty za wydanie zezwolenia. Wnosi się ją w wysokości proporcjonalnej odpowiadającej 1/12 rocznej opłaty za poszczególne rodzaje zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu i poza miejscem sprzedaży, czyli:
- 43,75 zł za sprzedaż napojów alkoholowych do 4,5% oraz piwa,
- 43,75 zł za sprzedaż napojów alkoholowych powyżej 4,5% do 18% (z wyjątkiem piwa),
- 175 zł za sprzedaż napojów alkoholowych powyżej 18%.
Organ zezwalający wydaje zezwolenie/zezwolenia po uzyskaniu pozytywnej opinii gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych o zgodności lokalizacji punktu sprzedaży z uchwałami rady gminy.
Zezwolenie na sprzedaż alkoholu wydaje się na czas oznaczony, nie krótszy niż 4 lata. Natomiast w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży zezwolenie jest ważne przez okres nie krótszy niż 2 lata.
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.PoradyPodatkowe.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM
Forum aktywnych księgowych
|