NOWA MATRYCA STAWEK
Towary i usługi będące przedmiotem czynności opodatkowanych podatkiem VAT są obecnie identyfikowane za pomocą Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług - PKWiU (2008), którą stosuje się na potrzeby krajowych przepisów podatkowych do 31 grudnia 2019 r.
W wyniku nowelizacji ustawy o VAT, wprowadzonej ustawą z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1751) od 1 kwietnia 2020 r. zmieni się sposób identyfikowania towarów i usług poprzez odejście od stosowania PKWiU 2008 na rzecz:
- unijnej Nomenklatury scalonej (CN) w zakresie towarów oraz
- Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług PKWiU (2015) w zakresie usług.
Zatem konieczne stało się zapewnienie obowiązywania dotychczasowej klasyfikacji do czasu wejścia w życie nowych zasad.
W związku z tym (na dzień oddania do druku niniejszego dodatku), rozpoczęto prace legislacyjne nad projektem rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego powyższe rozporządzenie w celu przedłużenia, do dnia 31 marca 2020 r. stosowania do celów opodatkowania VAT Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług z 2008 r. (zamieszczonym na stronie Rządowego Centrum Legislacji - druk RD 576).
Regulacje prawne w zakresie nowego systemu stawek VAT, jakie będą obowiązywały od 1 kwietnia 2020 r. dotyczą m.in.: ujednolicenia stawek VAT w tych samych grupach produktów, z jednoczesną zasadą równania w dół - do niższej stawki, co spowodowało istotne zmniejszenie liczby pozycji w załącznikach nr 3 i nr 10 do ustawy o VAT, zawierających wykazy towarów i usług opodatkowanych według stawek odpowiednio 8% i 5%.
Przykładowo obniżone stawki podatku mają mieć zastosowanie m.in. do nw. towarów:
Nazwa towaru | Stawka aktualna | Nowa obniżona stawka |
owoce tropikalne i cytrusowe oraz niektóre orzechy (dział CN 08 - owoce i orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów) | 8% | 5% |
pieczywo każdego rodzaju | 5%, 8%, 23% | 5% |
zupy, buliony, żywność homogenizowana, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego | 8% | 5% |
musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) | 23% | 8% |
produkty dla niemowląt i dzieci | 8% | 5% |
artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) | 8% | 5% |
Jednocześnie ustawodawca dokonał podwyższenia stawek VAT dla niektórych towarów, np.:
Nazwa towaru | Stawka aktualna | Nowa obniżona stawka |
niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, szafran, kurkuma) | 5% | 8% |
homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru i posiłki sprzedawane w lokalach gastronomicznych, których składnikiem są ww. wymienione produkty | 5% | 23% |
Zmiany dotyczą również przeniesienia do ustawy o VAT podstawy prawnej stosowania 8% stawki VAT w odniesieniu do robót konserwacyjnych. Zgodnie bowiem ze nowelizowanym art. 41 ust. 12 pkt 2 i dodanym ust. 12d ustawy o VAT stawkę podatku 8% stosuje się do robót konserwacyjnych (rozumianych jako roboty mające na celu utrzymanie sprawności technicznej elementów budynku lub jego części, inne niż remont) dotyczących:
- obiektów budownictwa mieszkaniowego lub ich części, z wyłączeniem lokali użytkowych,
- lokali mieszkalnych w budynkach niemieszkalnych sklasyfikowanych w Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych w dziale 12
- w zakresie, w jakim wymienione roboty nie są objęte tą stawką na podstawie art. 41 ust. 12 pkt 1 ustawy, który dotyczy dostawy, budowy, remontu, modernizacji, termomodernizacji, przebudowy lub robót konserwacyjnych dotyczących obiektów budowlanych lub ich części zaliczonych do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym.
Przy czym stawka obniżona nie będzie miała zastosowania, jeżeli wartość towarów bez podatku wliczanych do podstawy opodatkowania świadczenia robót konserwacyjnych przekraczać będzie 50% tej podstawy.
W ustawie określono stawkę 8% dla czynności dokonywanych w ramach szeroko pojętej działalności gastronomicznej. W myśl art. 41 ust. 12f obowiązującego od 1 kwietnia 2020 r. stawkę podatku w wysokości 8% będzie stosować się do dostawy towarów i świadczenia usług klasyfikowanych według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związanej z wyżywieniem (PKWiU 56), z wyłączeniem sprzedaży w zakresie:
1) napojów innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie, w tym ich przygotowania i podania;
2) towarów nieprzetworzonych przez podatnika, innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie (tj. np. dania z homarami, ośmiornicami czy krewetkami, do których stosowana jest stawka podstawowa w wysokości 23%);
3) posiłków, których składnikiem są towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do ustawy.
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.PodatekVAT.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM
Forum aktywnych księgowych
|