Świadczenie usług restauracyjnych i kateringowych
Usługi restauracyjne i kateringowe opodatkowane są w miejscu gdzie faktycznie są wykonywane. Ustanowienie odrębnych zasad dla tej grupy usług wynika z faktu, że usługi te świadczone są dla celów natychmiastowej konsumpcji w identyfikowalnym miejscu. Z tego właśnie względu powinny być opodatkowane tam, gdzie faktycznie są wykorzystywane, czyli w miejscu ich faktycznego wykonania.
Zgodnie z art. 28i ustawy o VAT, miejscem opodatkowania usług restauracyjnych jest miejsce, gdzie usługi te faktycznie są wykonywane.
Wyjątkiem są usługi świadczone na pokładach statków, samolotów lub w pociągach podczas części transportu pasażerów wykonanej na terytorium Unii Europejskiej. W takim przypadku usługi opodatkowane są w miejscu rozpoczęcia transportu pasażerów (art. 28i ust. 2 ustawy o VAT).
Definicję części przewozu osób wykonywanej na terytorium Unii Europejskiej, zgodnie z którą jest to część transportu zrealizowanego bez zatrzymania na terytorium państwa trzeciego, od miejsca rozpoczęcia do miejsca zakończenia przewozu pasażerów zawarto w art. 22 ust. 5 pkt 1 ustawy o VAT. W art. 22 ust. 5 w zdaniu wstępnym dodano, że definicje zawarte w tym przepisie stosuje się również do art. 28i ust. 2.
Miejscem rozpoczęcia transportu pasażerów jest pierwsze przewidziane na terytorium Unii Europejskiej miejsce przyjęcia na pokład pasażerów, w tym również po odcinku podróży poza terytorium UE. Natomiast miejscem zakończenia jest ostatnie przewidziane na terytorium Wspólnoty miejsce zejścia z pokładu pasażerów, którzy zostali na niego przyjęci na terytorium UE, w tym również przed odcinkiem podróży poza terytorium Unii.
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.PodatekVAT.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
DRUKI
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM
Forum aktywnych księgowych
|